Skip to main content

Πανεύκολος ζωμός λαχανικών από τα σκουπίδια της κουζίνας σας

Έστω ότι καθαρίζεις πατάτες για τηγάνισμα ή ξεφλουδίζεις καρότα για το φαγητό του μωρού. Τι κάνεις τις φλούδες; Υποθέτω ότι θα τα πετάς στα σκουπίδια. Κι αν σου έλεγα ότι με όλα αυτά τα "σκουπίδια" μπορείς να φτιάξεις κάτι νόστιμο, θρεπτικό και κυρίως πανεύκολο;


Φτιάξε μόνος σου πανεύκολο ζωμό λαχανικών από όσα θα πετούσες στα σκουπίδια!

Η ιδέα μου ήρθε όταν είδα αυτό το βίντεο. Αμέσως αυτοχαστουκήθηκα: πώς και δεν το είχα σκεφτεί ως τότε; 

Είναι τόσο απλό: κόβεις τα κοτσάνια από τα μανιτάρια; Τον πάτο από τα κολοκυθάκια και τα καρότα; Τις ρίζες των πράσων και των φρέσκων κρεμμυδιών; Τα ξυλώδη μέρη από τα σπαράγγια; Καθαρίζεις τις φλούδες από σκόρδα, κρεμμύδια, πατάτες, γλυκοπατάτες; Δεν τα πετάς!! Παίρνεις μία πλαστική σακούλα τροφίμων, τα ρίχνεις μέσα (καλά πλυμένα) και βάζεις την σακούλα στην κατάψυξη. Την επόμενη φορά που θα καθαρίσεις λαχανικά, θα βγάλεις την σακούλα από την κατάψυξη, θα ρίξεις μέσα τα μέρη των λαχανικών που δεν χρειάζεσαι και πίσω στην κατάψυξη. Μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες, θα έχεις μαζέψει αρκετή ποσότητα για να φτιάξεις τον ζωμό σου.

Γιατί να φτιάξεις τον δικό σου ζωμό λαχανικών;

Κατ' αρχάς, ο σπιτικός ζωμός είναι απείρως καλύτερος τόσο γευστικά όσο και από άποψη θρέψης από τους έτοιμους κύβους λαχανικών και μυρωδικών, οι οποίοι αποτελούνται από αμφιβόλου προελεύσεως υλικά, μεταξύ των οποίων ενισχυτικά γεύσης, νάτριο και υδρογονωμένα λιπαρά. Στην πραγματικότητα, η αναλογία των λαχανικών που περιέχουν είναι εξαιρετικά μικρή. 

Έπειτα, είναι και η οικονομία. Δεν ισχυρίζομαι ότι ο προϋπολογισμός του νοικοκυριού σου θα σωθεί αν σταματήσεις να αγοράζεις κύβους λαχανικών. Φυσικά, αν έχεις μεγάλη οικογένεια, αυτά τα 3 ή 5 ευρώ που δίνεις την εβδομάδα αθροίζονται. Σε κάθε περίπτωση, είναι κρίμα να πληρώνεις τα ωραία σου λεφτάκια την στιγμή που μπορείς να φτιάξεις κάτι παρόμοιο ή ακόμη καλύτερο μόνος σου και μάλιστα χωρίς να δώσεις δεκάρα τσακιστή. 

Τι θα χρειαστείς;


Ποικιλία από φλούδες, κοτσάνια, ρίζες κλπ μέρη από λαχανικά που δεν χρειάζεσαι, όπως:

  • Φλούδες από πατάτα ή γλυκοπατάτα
  • Φλούδες από κρεμμύδι και σκόρδο
  • Τις άσπρες ρίζες από τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σκληρά τους εξωτερικά φύλλα
  • Φλούδες και "πάτοι" από καρότα 
  • Πάτοι από κολοκυθάκια
  • Κοτσάνια από μανιτάρια φρέσκα
  • Τα ξυλώδη μέρη από τα σπαράγγια
  • Κοτσάνια από σέλερι, σέλινο, μαϊντανό, θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο, μέντα, δυόσμο κ.α.
  • Λεμονόκουπες 
Απόφυγε: φλούδες τομάτας και αγγουριού, κοτσάνια από χόρτα, μαρούλια, μπρόκολο, κουνουπίδι ή λάχανο, καθώς δίνουν πικρή γεύση στον ζωμό. Επίσης, καλύτερα να περιοριστείς σε μία λεμονόκουπα για τον ίδιο λόγο.

Προαιρετικά: 1 - 2 δαφνόφυλλα, μία κόκκινη πιπερίτσα, μπούκοβο, φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανός ή σέλινο. 

Εκτέλεση

  1. Ρίχνεις τα λαχανικά σου κατ' ευθείαν από την κατάψυξη μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα ή χύτρα.
  2. Προσθέτεις νερό, τουλάχιστον να σκεπάσει τα λαχανικά και μέχρι 3-4 δάχτυλα από το χείλος του σκεύους. Το νερό μπορεί να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή και βραστό. 
  3. Όταν αρχίσει και κοχλάζει το νερό, χαμηλώνεις το μάτι σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία.
  4. Βρίσκεις κάτι άλλο να κάνεις για τα επόμενα 30 λεπτά.
  5. Λίγο πριν κλείσεις το μάτι ρίχνεις τα φρέσκα μυρωδικά σου και τα αφήνεις να πάρουν μία βράση (1-2 λεπτά) μέσα στον ζωμό.
  6. Σουρώνεις μέσα σε ένα πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ (καλύτερα να αποφεύγεται η χρήση πλαστικών δοχείων για καυτά τρόφιμα) 
  7. Αφού κρυώσει εντελώς ο ζωμός, τον μεταφέρουμε σε βάζα. Διατηρείται στην ψύξη μέχρι 1 εβδομάδα και στην κατάψυξη τουλάχιστον 3 μήνες, αναλόγως με τις ρυθμίσεις του καταψύκτη. 
  8. Μία έξυπνη ιδέα είναι να φτιάξεις παγάκια από ζωμό: μεταφέρεις τον κρύο ζωμό σε έναν δοσομετρητή, ένα μπρίκι ή μία κουτάλα με ροή σε παγοκύστες και, όταν θα παγώσει, θα έχεις κύβους σπιτικού ζωμού λαχανικών! 
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον ζωμό σε σούπες, φαγητά κατσαρόλας, λαδερά, σάλτσες, ρύζι και ριζότο, όσπρια και γενικότερα σε οτιδήποτε θα χρησιμοποιούσατε τους έτοιμους κύβους. 

Γεια - χαρά και καλά μαγειρέμματα!

Comments

Popular posts from this blog

Η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται (και από το προηγούμενο βράδυ)

Μία ακόμη ημέρα είχε γλιστρήσει από τα χέρια μου χωρίς να κάνω τίποτε απ' όσα σκόπευα να κάνω. Συναντήσεις που δεν έγιναν, εκκρεμότητες που ακόμη εκκρεμούσαν, ύλη που δεν μελέτησα, βιβλία που δεν διάβασα, ρούχα που περίμεναν ασιδέρωτα, τηλεφωνήματα που δεν έκανα. Ήθελα να πάω στο γυμναστήριο, αλλά κάτι προέκυψε (ως συνήθως) και τελικά δεν τα κατάφερα. Κι ωστόσο, από το πρωί που ξύπνησα μέχρι την ώρα του ύπνου έτρεχα πανικόβλητη πίσω από κάτι ή κάποιον. Αλλά έτρεχα επί τόπου, σαν χάμστερ σε ρόδα." Αύριο θα ξυπνήσω νωρίς και θα κάνω όλα όσα δεν έκανα σήμερα ", υποσχέθηκα για χιλιοστή φορά στο είδωλό μου καθώς βούρτσιζα τα δόντια μου πριν πάω για ύπνο. Κι όμως, ούτε την επομένη έκανα κάτι απ' όλα αυτά. Ξύπνησα αργά γιατί έβλεπα video με γάτες στο YouTube μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, άργησα να πάω εκεί που ήθελα και τελικά δεν κατάφερα να διαγράψω καμμία εκκρεμότητα από την λίστα μου. Είχα σιχαθεί αυτόν τον φαύλο κύκλο, αλλά δεν ήξερα πώς να απεγκλωβιστώ από αυτόν.  

#20thingsaboutme_challenge

       Η νέα μου φίλη η polkadotslady  μου έδωσε το έναυσμα για να γράψω το πρώτο μου κείμενο και να καλωσορίσω έτσι το κοινό μου, όπως λέει. Το πιο πιθανό είναι, βέβαια, αυτήν την στιγμή το κοινό μου να αποτελείται από την polkadotslady και μόνο, αλλά θα επιχειρήσω το challenge ούτως ή άλλως.  Έχουμε και λέμε:  Είμαι νομικός και ζω στην Αθήνα με τον άντρα μου και τον σκύλο μας. Αν δεν είχα γίνει νομικός θα ήμουν travel blogger. Αν μπορούσα να ζήσω οπουδήποτε αλλού, θα επέλεγα την Στοκχόλμη ή την Κοπεγχάγη. (Άντρα και σκύλο δεν θα άλλαζα ☺) Το γράψιμο αποτέλεσε έναν τρόπο διαφυγής από την μιζέρια της παιδικής μου ηλικίας. Από πολύ μικρή άρχισα να ζω μέσα στο χαρτί  μία παράλληλη ζωή. Πιστεύω πως αν δεν είχα καταφέρει να διοχετεύσω την φαντασία μου σε κάτι τόσο δημιουργικό θα είχα γίνει μυθομανής (στην καλύτερη των περιπτώσεων). Το πάθος μου είναι η Γνώση: ρουφάω την πληροφορία σαν σφουγγάρι, από οικονομικά, φιλοσοφία και ιστορία ως κβαντομηχανική και ανθρ
Ανασκόπηση 2017 #challenge Ξέρω, ξέρω. Πάει καιρός που έχω να δημοσιεύσω κάτι και, για να είμαι ειλικρινής, μου έλειψε η έκθεση των εσώψυχών μου στο διαδίκτυο η επικοινωνία με τους φανταστικούς διαδικτυακούς μου φίλους. Οι τέσσερις μήνες που ακολούθησαν τις καλοκαιρινές μας διακοπές ήταν ασφυκτικά γεμάτοι και αναγκαστικά η ενημέρωση του ιστολογίου κατρακύλησε στον πάτο της λίστας των προτεραιοτήτων μου. Επανέρχομαι, παρ’ όλα αυτά, δριμύτερη το 2018 με μία ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, η οποία για εμένα υπήρξε Η ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΗΚΑ (πολύ καλύτερα από το 2016: Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ, n ’ est - ce pas ?). Επιχειρώντας τον απολογισμό του 2017 στο bullet journal μου, διαίρεσα την ζωή μου στις ακόλουθες 10 κατηγορίες, εμπνευσμένη από το Level 10 Life , για το οποίο επιφυλάσσομαι να σας μιλήσω άλλη φορά: 1.        ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 2.       ΓΑΜΟΣ 3.       ΣΧΕΣΕΙΣ 4.       ΥΓΕΙΑ & ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 5.       ΟΙΚΙΑΚΟ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 6.